ما الفرق بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية؟

تم إضافة السؤال من قبل adadi ABDERRAHMAN , قائد الفريق , STE SOTA COGENORD SARL
تاريخ النشر: 2017/04/14
عايده sheta
من قبل عايده sheta

المحاسبه المالية تتضمن حساب أرباح و خسائر و الحسابات الختامية بينما المحاسبه الحكومية بها الحسابات الختامية فقط / المحاسبه المالية تعتمد على مبدأ الحيطه و الحذر نظرا لان راس المال يكون محدد من قبل بينما فى المحاسبه الحكومية يتم تحديد المصروفات اولا و بعدها مصادر الإيرادات الحكومية لذالك لا داعى لمبدأ الحيطه و الحذر . المحاسبه المالية تهدف لتحقيق ربح بينما المحاسبه الحكومية قد لا تهتم بتحقيق أرباح

Areen Ahmad
من قبل Areen Ahmad

اولا اوجه التشابه بين النظامين : 1. نظرية القيد المزدوج:   تتبع كل من المحاسبة الحكومية والمالية نظرية القيد المزدوج في تسجيل العمليات الحسابية   2. سنوية المحاسبة :  يعتمد كلا النظامين الحكومي والمالي علي مبدأ السنوية حيث في المحاسبة المالية يتم قياس النشاط الاقتصادي للمؤسسة في نهاية السنة المالية وينطبق ذلك ايضا علي المحاسبة الحكومية.   3. الاسلوب الممنهج :  يتم تسجيل العمليات المالية من واقع المستندات مباشرة الي دفتر اليومية ثم دفتر الاستاذ وتبوبيها في جداول ثم بعد ذلك استحرج النتائج عن طريق القوائم المالية وهي ف المحاسبة المالية الحسابات الختامية والميزانية .. اما في المحاسبة الحكومية فهي الحساب الختامي فقط.   4. وحدة القياس والمصطلحات المحاسبية:  يستخدم كلا النظامين نفس وحدة القياس وهي النقود ونفس المصطلحات المحاسبية    5. التقارير والرقابة الداخلية والخارجية:  كلا الطرفين يقومان بأعداد التقارير اللازمة بصورة دورية لمتابعة تنفيذ العمليات المالية وتكون في حالة رقابة داخلية وخارجية للتأكد من صحة البيانات.       ثانيا اوجه الاختلاف:  1. الهدف :  تهدف المحاسبة الحكومية الي فرض رقابة علي موازنة الدولة من ايرادات ومصروفات او فرض رقابة مالية وقانونية علي عمليات الوحدة الحكومية من ايرادات او مصروفاتبينما تهدف المحاسبة المالية الي قياس نتيجة النشاط الاقتصادي للمؤسة من ربح وخسارة    2. أعداد الموازنات :  ميزانية المنشأة التجارية تحتوي علي بيانات فعلية عن المركز المالي بينما موازنة الدولة العامة تحتوي علي بيانات تقديرية للايرادات والمصروفات   3. اساس الاستحقاق :  يستخدم هذا الاساس في اثبات مصروفات وايرادات المنشأة التجارية فقط دون الوحدة الحكومية    4. الاستهلاك :  المحاسبة الحكومية لا تقوم بحساب الاستهلاك حيث ان الاصول لا تستخدم لتحقيق ايرادات بل لخدمة المجتمع او تحقيق النفع العام

Hassan Alsmmak
من قبل Hassan Alsmmak , التطوير والتسويق , المهندس، الحرمين،حر

السلام عليكم

تحياتى اخى الاستاذ المحترم

أتفق مع رأى الأستاذة عايدة , و بما اننى لست متخصصاً لا أستطيع تقديم إضافة

تحياتى و احترامى

hamada ali salama
من قبل hamada ali salama , retail store manager , Alothaim company

شكرا على الدعوه الكريمه من سيادتك ... بس بعتذر علشان دا مش تخصصى ...

Abdulaziz Badawi
من قبل Abdulaziz Badawi , Blogger , Aljazeera Blogs

المالية تعني حساب الربح والخسارة والعوائد ،الحكومية هي الحسابات النهائية الشاملة

Raed Shahhal
من قبل Raed Shahhal , Manager

حسناً، لنرىكيف تعمل وزارة الماليّة والمؤسسات الحكوميّة - عند بداية تشكيل الحكومة، على وزارة الماليّة أن تقدّم مشروع الموازنة الى التواب - لذلك بالتنسيق مع معظم الوزارات، تقوم بحساب المدخلاات أي أموال الضرائب وأرباح التصدير والتمويل والمساعدات وغير ذلك من الايرادات التي تضاف الى خزينة الدولة - ثم تطرح ذلك من المخرجات أي الاستيراد ، دفع الرواتب ، تكاليف المشاريع وصيانة البنى التحتيّة وغير ذلك - وهكذا ، تقدّم وزارة الماليّة مختصر هن الأرباح أو العائدات المتوقعة أو تعلن عن عجز بالموازنة وتحدد نسبة العجز

من هذا المنطلق، المحاسبة هي نالمحاسبة وما الدولة والمؤسسات الحكوميّة سوى مؤسسة على مستوى الوطن أي لا فرق بين الاثنين سوى أن واحدة معنيّة بالشأن الخاص والأخرى معتيّة بالشأن العام

Mohamed Eissa
من قبل Mohamed Eissa , Marketing & Social media Manager , Arab Association for Women and Children

نظراً أنه ليس تخصصي فأنا أتابع أراء السيدات و الساده الزملاء

تقديري و تحياتي

Soliman Abd  ALmalak Gendy
من قبل Soliman Abd ALmalak Gendy , مدير ادارة مراحعة حسابات , الجهاز المركزى للمحاسبات

المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية هناك نواحى مشتركة ببنهنا وهناك اوجه اختلاف ابضا: *نواحى الاتفاق -مبدا سنوية الميزانية -يخضع كلاهما للقوانين والقرارات الحكومية _كلاهما يعد تقارير عن الاداء *اوجه الخلاف: _ المحاسبة المالية تهدف إلى تحديد نتيجة النساط وتحقيق الربح وتحديد اامركز المالى للشركة _تقوم باعداد القوائم المالية المتعارف عليها وتعنل طبقا لمعايير المحاسبة _المحاسبة الحكومية تهدف الى تحديد المصروفات العامة للدولة واوجه الإيرادات اللازنة لتغطيتها *تهدف ايضا فرض رقابة مالية وقانونية على إيرادات الدولة ونفقاتها من خلال الاجهزة المختلفة -تقوم باعداد حساب ختامى فقط

khaled Elgazar
من قبل khaled Elgazar , General Accountant , epe

الفرق بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية؟ – أوجه الشبه بين المحاسبة الحكومية والمحاسبة المالية: 1) الاتنين بيستخدموا نفس المصطلحات المحاسبية والمسميات المحاسبية زي مصطلح المصروفات والايرادات والاصول والخصوم. 2) الاتنين بيستخدموا نفس وحدة القياس وهي النقود وده عشان يعرفوا يحددوا حجم كل من الاصول والخصوم والمصروفات والايرادات. 3) الاتنين بيستخدموا القيد المزدوج في تسجيل العمليات المالية في السجلات والدفاتر. 4) الاتنين بيقوموا باعداد التقارير المالية عن سنة مالية انتهت. ودول اهم نقاط التشابه بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية. – أوجه الاختلاف بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية: 1) الهدف مش واحد: يعني الشركات بتستخدم المحاسبة المالية عشان توفر معلومات تعرف منها هي كسبت ولا خسرت وكذلك ليها إيه وعليها كام، أما المؤسسات الحكومية بتستخدم المحاسبة الحكومية مش المالية لأن هدفها مش ربحي هدفها يكون في رقابة مالية وقانونيه علي كل ايرادات ومصروفات الدولة. 2) بيختلفوا من حيث مبدأ الإستقلالية: المحاسبة المالية متفقه كليا مع المبدأ ده في كل شغلها، أما الحكومية بتهدف لإستقلال كل وحده حكومية عن التانية من جانب الإعتماد المالي (يعني كل وحده حكومية مستقله بفلوسها عن أي وحده حكومية تانية). 3) بيختلفوا من حيث التفرقه بين المصروف الإيرادي والمصروف الرأسمالي: – المصروف الإيرادي: هو المصروف اللي بيتم دفعه بشكل متكرر خلال السنة عشان تفضل الشركة شغاله ويكون في إنتاجية وبيحافظ علي كفاءة الأصول، والمصروف الإيرادي زي الصيانه والاجور والمرتبات وبيخص الفترة بس والمصروفات دي بتقفل في نهاية الفترة المالية. – المصروف الرأسمالي: هو المصروف اللي بيتم دفعه مره واحده بس عشان يزود الطاقه الإنتاجية للأصل وبيخص أكتر من سنة مالية وبيساهم في تحقيق الايراد لاكتر من سنة (يعني مش بيحمل لسنة واحده عكس الإيرادي) والمصروف الرأسمالي زي شراء أصول ثابت أو شراء قطع غيار أو حملة دعاية وإعلان بإختصار بيبقي طويل الأجل. الإختلاف بين المالية والحكومية بقي بيكون كالتالي: المحاسبة المالية بتفرق بين النوعين كويس فبتظهر المصروف الرأسمالي ضمن بنود قائمة المركز المالي والمصروف الإيرادي بيظهر في قائمة الدخل، أما المحاسبة الحكومية مش بتفرق بين النوعين دول وبتحط الأتنين في قائمة الدخل وده طبعا غلط كبير وهنا الحكومه بتقوم بتحميل مصروف المفروض يتحمل لكذا سنة تانية بتحمله لسنة واحد ودي مصيبة!. 4) بيختلفوا من حيث الإهلاكات: المحاسبة المالية بتقوم بحساب اهلاك للاصول الثابتة بطرق كتير منها طريقة القسط الثابت او طريق القسط المتناقص وغيرها عشان تحمل كل سنة بمصروف الاهلاك اللي بيخصها يعني بتوزع تكلفه الاصل علي عمره الانتاجي ( توزيع المصروف الراسمالي ) اما المحاسبة الحكومية مش بتقوم بحساب اهلاك للاصول الثابتة لان من الاساس مش بتفرق بين المصروف الراسمالي والمصروف الايرادي عشان بتضيف الاتنين في الحسابات الختامية (وده نتيجه طبيعية للسرقة). 5) بيختلفوا من حيث التسويات الجردية: المحاسبة المالية بتقوم بعمل التسويات الجرديه عشان تعرف حقيقة المركز المالي للشركة في لحظه معينة، اما المحاسبة الحكومية مفيش حاجه عندها اسمها تسويات جردية بس معناها في الحكومية اداري وتنظيمي للتاكد من سلامة الاصول. 6) بيختلفوا في مبدأ الحيطة والحذر: المحاسبة المالية بتطبق مبدأ الحيطة والحذر لمقابله اي خسائر متوقعة من خلال تكوين المخصصات والاحتياطيات بهدف المحافظة علي راس مال الشركة. اما المحاسبة الحكومية معندهاش راس مال عشان تحافظ عليه عشان كده مبدأ الحيطة والحذر مش موجود في الحكومية. ودول أهم نقاط الاختلاف بين المحاسبة المالية والمحاسبة يالحكومية، بس في حاجه انا قولتها في المقدمة ليه المؤسسات الحكومية مش بتستخدم المحاسبة المالية وبتستخدم المحاسبة الحكومية هقولك انا قولتهم في الاختلافات بس هقولهم تاني في شكل نقاط بسيطة: – المؤسسات الحكومية مش معترفه بمبدأ إستقلال الوحده المحاسبية. – مش عندها حاجه إسمها مبدأ الحيطة والحذر.

khaled Elgazar
من قبل khaled Elgazar , General Accountant , epe

الفرق بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية؟ – أوجه الشبه بين المحاسبة الحكومية والمحاسبة المالية: 1) الاتنين بيستخدموا نفس المصطلحات المحاسبية والمسميات المحاسبية زي مصطلح المصروفات والايرادات والاصول والخصوم. 2) الاتنين بيستخدموا نفس وحدة القياس وهي النقود وده عشان يعرفوا يحددوا حجم كل من الاصول والخصوم والمصروفات والايرادات. 3) الاتنين بيستخدموا القيد المزدوج في تسجيل العمليات المالية في السجلات والدفاتر. 4) الاتنين بيقوموا باعداد التقارير المالية عن سنة مالية انتهت. ودول اهم نقاط التشابه بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية. – أوجه الاختلاف بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية: 1) الهدف مش واحد: يعني الشركات بتستخدم المحاسبة المالية عشان توفر معلومات تعرف منها هي كسبت ولا خسرت وكذلك ليها إيه وعليها كام، أما المؤسسات الحكومية بتستخدم المحاسبة الحكومية مش المالية لأن هدفها مش ربحي هدفها يكون في رقابة مالية وقانونيه علي كل ايرادات ومصروفات الدولة. 2) بيختلفوا من حيث مبدأ الإستقلالية: المحاسبة المالية متفقه كليا مع المبدأ ده في كل شغلها، أما الحكومية بتهدف لإستقلال كل وحده حكومية عن التانية من جانب الإعتماد المالي (يعني كل وحده حكومية مستقله بفلوسها عن أي وحده حكومية تانية). 3) بيختلفوا من حيث التفرقه بين المصروف الإيرادي والمصروف الرأسمالي: – المصروف الإيرادي: هو المصروف اللي بيتم دفعه بشكل متكرر خلال السنة عشان تفضل الشركة شغاله ويكون في إنتاجية وبيحافظ علي كفاءة الأصول، والمصروف الإيرادي زي الصيانه والاجور والمرتبات وبيخص الفترة بس والمصروفات دي بتقفل في نهاية الفترة المالية. – المصروف الرأسمالي: هو المصروف اللي بيتم دفعه مره واحده بس عشان يزود الطاقه الإنتاجية للأصل وبيخص أكتر من سنة مالية وبيساهم في تحقيق الايراد لاكتر من سنة (يعني مش بيحمل لسنة واحده عكس الإيرادي) والمصروف الرأسمالي زي شراء أصول ثابت أو شراء قطع غيار أو حملة دعاية وإعلان بإختصار بيبقي طويل الأجل. الإختلاف بين المالية والحكومية بقي بيكون كالتالي: المحاسبة المالية بتفرق بين النوعين كويس فبتظهر المصروف الرأسمالي ضمن بنود قائمة المركز المالي والمصروف الإيرادي بيظهر في قائمة الدخل، أما المحاسبة الحكومية مش بتفرق بين النوعين دول وبتحط الأتنين في قائمة الدخل وده طبعا غلط كبير وهنا الحكومه بتقوم بتحميل مصروف المفروض يتحمل لكذا سنة تانية بتحمله لسنة واحد ودي مصيبة!. 4) بيختلفوا من حيث الإهلاكات: المحاسبة المالية بتقوم بحساب اهلاك للاصول الثابتة بطرق كتير منها طريقة القسط الثابت او طريق القسط المتناقص وغيرها عشان تحمل كل سنة بمصروف الاهلاك اللي بيخصها يعني بتوزع تكلفه الاصل علي عمره الانتاجي ( توزيع المصروف الراسمالي ) اما المحاسبة الحكومية مش بتقوم بحساب اهلاك للاصول الثابتة لان من الاساس مش بتفرق بين المصروف الراسمالي والمصروف الايرادي عشان بتضيف الاتنين في الحسابات الختامية (وده نتيجه طبيعية للسرقة). 5) بيختلفوا من حيث التسويات الجردية: المحاسبة المالية بتقوم بعمل التسويات الجرديه عشان تعرف حقيقة المركز المالي للشركة في لحظه معينة، اما المحاسبة الحكومية مفيش حاجه عندها اسمها تسويات جردية بس معناها في الحكومية اداري وتنظيمي للتاكد من سلامة الاصول. 6) بيختلفوا في مبدأ الحيطة والحذر: المحاسبة المالية بتطبق مبدأ الحيطة والحذر لمقابله اي خسائر متوقعة من خلال تكوين المخصصات والاحتياطيات بهدف المحافظة علي راس مال الشركة. اما المحاسبة الحكومية معندهاش راس مال عشان تحافظ عليه عشان كده مبدأ الحيطة والحذر مش موجود في الحكومية. ودول أهم نقاط الاختلاف بين المحاسبة المالية والمحاسبة يالحكومية، بس في حاجه انا قولتها في المقدمة ليه المؤسسات الحكومية مش بتستخدم المحاسبة المالية وبتستخدم المحاسبة الحكومية هقولك انا قولتهم في الاختلافات بس هقولهم تاني في شكل نقاط بسيطة: – المؤسسات الحكومية مش معترفه بمبدأ إستقلال الوحده المحاسبية. – مش عندها حاجه إسمها مبدأ الحيطة والحذر.

jamil abdalh mohammad fara alkadi
من قبل jamil abdalh mohammad fara alkadi , محاسب ومراجع , هسوكو للهياكل الحديدية سابقا بن ناصر حاليا

أوجه الشبه بين المحاسبة الحكومية والمحاسبة المالية: 1) الاتنين بيستخدموا نفس المصطلحات المحاسبية والمسميات المحاسبية زي مصطلح المصروفات والايرادات والاصول والخصوم. 2) الاتنين بيستخدموا نفس وحدة القياس وهي النقود وده عشان يعرفوا يحددوا حجم كل من الاصول والخصوم والمصروفات والايرادات. 3) الاتنين بيستخدموا القيد المزدوج في تسجيل العمليات المالية في السجلات والدفاتر. 4) الاتنين بيقوموا باعداد التقارير المالية عن سنة مالية انتهت. ودول اهم نقاط التشابه بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية. – أوجه الاختلاف بين المحاسبة المالية والمحاسبة الحكومية: 1) الهدف مش واحد: يعني الشركات بتستخدم المحاسبة المالية عشان توفر معلومات تعرف منها هي كسبت ولا خسرت وكذلك ليها إيه وعليها كام، أما المؤسسات الحكومية بتستخدم المحاسبة الحكومية مش المالية لأن هدفها مش ربحي هدفها يكون في رقابة مالية وقانونيه علي كل ايرادات ومصروفات الدولة. 2) بيختلفوا من حيث مبدأ الإستقلالية: المحاسبة المالية متفقه كليا مع المبدأ ده في كل شغلها، أما الحكومية بتهدف لإستقلال كل وحده حكومية عن التانية من جانب الإعتماد المالي (يعني كل وحده حكومية مستقله بفلوسها عن أي وحده حكومية تانية). 3) بيختلفوا من حيث التفرقه بين المصروف الإيرادي والمصروف الرأسمالي: – المصروف الإيرادي: هو المصروف اللي بيتم دفعه بشكل متكرر خلال السنة عشان تفضل الشركة شغاله ويكون في إنتاجية وبيحافظ علي كفاءة الأصول، والمصروف الإيرادي زي الصيانه والاجور والمرتبات وبيخص الفترة بس والمصروفات دي بتقفل في نهاية الفترة المالية. – المصروف الرأسمالي: هو المصروف اللي بيتم دفعه مره واحده بس عشان يزود الطاقه الإنتاجية للأصل وبيخص أكتر من سنة مالية وبيساهم في تحقيق الايراد لاكتر من سنة (يعني مش بيحمل لسنة واحده عكس الإيرادي) والمصروف الرأسمالي زي شراء أصول ثابت أو شراء قطع غيار أو حملة دعاية وإعلان بإختصار بيبقي طويل الأجل. الإختلاف بين المالية والحكومية بقي بيكون كالتالي: المحاسبة المالية بتفرق بين النوعين كويس فبتظهر المصروف الرأسمالي ضمن بنود قائمة المركز المالي والمصروف الإيرادي بيظهر في قائمة الدخل، أما المحاسبة الحكومية مش بتفرق بين النوعين دول وبتحط الأتنين في قائمة الدخل وده طبعا غلط كبير وهنا الحكومه بتقوم بتحميل مصروف المفروض يتحمل لكذا سنة تانية بتحمله لسنة واحد ودي مصيبة!. 4) بيختلفوا من حيث الإهلاكات: المحاسبة المالية بتقوم بحساب اهلاك للاصول الثابتة بطرق كتير منها طريقة القسط الثابت او طريق القسط المتناقص وغيرها عشان تحمل كل سنة بمصروف الاهلاك اللي بيخصها يعني بتوزع تكلفه الاصل علي عمره الانتاجي ( توزيع المصروف الراسمالي ) اما المحاسبة الحكومية مش بتقوم بحساب اهلاك للاصول الثابتة لان من الاساس مش بتفرق بين المصروف الراسمالي والمصروف الايرادي عشان بتضيف الاتنين في الحسابات الختامية (وده نتيجه طبيعية للسرقة). 5) بيختلفوا من حيث التسويات الجردية: المحاسبة المالية بتقوم بعمل التسويات الجرديه عشان تعرف حقيقة المركز المالي للشركة في لحظه معينة، اما المحاسبة الحكومية مفيش حاجه عندها اسمها تسويات جردية بس معناها في الحكومية اداري وتنظيمي للتاكد من سلامة الاصول. 6) بيختلفوا في مبدأ الحيطة والحذر: المحاسبة المالية بتطبق مبدأ الحيطة والحذر لمقابله اي خسائر متوقعة من خلال تكوين المخصصات والاحتياطيات بهدف المحافظة علي راس مال الشركة. اما المحاسبة الحكومية معندهاش راس مال عشان تحافظ عليه عشان كده مبدأ الحيطة والحذر مش موجود في الحكومية. ودول أهم نقاط الاختلاف بين المحاسبة المالية والمحاسبة يالحكومية، بس في حاجه انا قولتها في المقدمة ليه المؤسسات الحكومية مش بتستخدم المحاسبة المالية وبتستخدم المحاسبة الحكومية هقولك انا قولتهم في الاختلافات بس هقولهم تاني في شكل نقاط بسيطة: – المؤسسات الحكومية مش معترفه بمبدأ إستقلال الوحده المحاسبية. – مش عندها حاجه إسمها مبدأ الحيطة والحذر. – من الاخر كده المحاسبة الحكومية مش بتتفق مع المحاسبة المالية في المبادئ ولا الفروض وده اكبر دليل إن مفيش علاقه بين الاتنين عكس المحاسبات اللي نزلنا مقالات عنها قبل كده وإن المحاسبة المالية وأي فرع تاني بيكملوا بعض. تنوية: خلي عندك وجهة نظر في أي حاجة بتدرسها ده مش كلام نازل من السماء وأكيد هتلاقي فيه نواقص وعيوب متاخدش أي كلام بتدرسه صحيح بنسبة 100%. تنوية تاني: إنتبه جدا للتنوية الأولاني!!!!!. المقال لـ محمود حٌسني