What are the 3 major activities of a business reported in a Cash flow statement of a company during a period?

The Cash Flow statement is one of the3 main financial statements reported in Audited Financials of a company along with Balance sheet and Income statement. The Cash flow statement explains the liquidity position of the company. Name the3 key activities reported in a cash flow statement

تم إضافة السؤال من قبل Mohamed Imthiaz , Vice President Finance , Emirates National Copper Factory LLC
تاريخ النشر: 2020/05/06
Hamza Aziz
من قبل Hamza Aziz , Quality Assurance Engineer , Affinity customer services pvt

The three major activities reported in a company's Cash Flow Statement during a period are:

1. Operating Activities
  • This section reflects cash inflows and outflows related to the core business operations. It includes:
    • Cash receipts from sales of goods or services.
    • Cash payments for expenses like salaries, inventory, rent, utilities, and taxes.
  • It shows whether the company generates enough cash from its normal operations to sustain itself without needing external financing.
2. Investing Activities
  • This section covers cash flows related to the purchase and sale of long-term assets and investments. It includes:
    • Cash used to buy or sell property, equipment, or other capital assets.
    • Cash flows from buying or selling investments like stocks, bonds, or other businesses.
  • It reflects how much the company is investing in its future growth and asset base.
3. Financing Activities
  • This section deals with cash flows between the company and its owners or creditors. It includes:
    • Cash inflows from issuing debt or equity (such as taking loans or issuing new shares).
    • Cash outflows for repaying loans, paying dividends, or buying back shares.
  • It shows how the company finances its operations and growth, either through debt or equity.

These three sections provide a comprehensive view of how cash is generated and used across different areas of a business.

NADA BAYDAK
من قبل NADA BAYDAK , هندسة طبية , Denizli Sağlık Ortopedi Medikal Protez Ortez Yapım Ve Uygulama Merkezi

في بيان التدفق النقدي، يتم تصنيف الأنشطة الرئيسية إلى ثلاث فئات رئيسية تعكس مصادر التدفق النقدي واستخداماته خلال فترة معينة. هذه الأنشطة هي:

1. الأنشطة التشغيلية (Operating Activities)
هذه الأنشطة تتعلق بالأنشطة اليومية التي تقوم بها الشركة لتحقيق الإيرادات، بما في ذلك:

إيرادات المبيعات: التدفق النقدي الناتج من بيع السلع أو تقديم الخدمات.
تكاليف التشغيل: النفقات التشغيلية مثل الأجور، المواد الخام، والإيجارات.
الضرائب المدفوعة: المدفوعات المتعلقة بالضرائب.
المصروفات التشغيلية: النفقات الأخرى المتعلقة بالعمليات اليومية مثل خدمات الصيانة والمرافق.
مثال: إذا كانت الشركة تحقق تدفقًا نقديًا إيجابيًا من الأنشطة التشغيلية، فهذا يعني أنها قادرة على توليد دخل كافٍ من عملياتها الأساسية لتغطية نفقاتها التشغيلية وتحقيق الربح.

2. الأنشطة الاستثمارية (Investing Activities)
تتعلق هذه الأنشطة بالاستثمارات في الأصول طويلة الأجل والتصرفات في تلك الأصول. تشمل:

شراء الأصول الثابتة: مثل شراء المعدات، المباني، أو الأراضي.
بيع الأصول الثابتة: بيع الأصول مثل المعدات أو الممتلكات.
الاستثمارات في الشركات الأخرى: شراء أو بيع حصص في شركات أخرى.
القروض المقدمة: منح قروض لشركات أخرى أو استثمارات في شركات تابعة.
مثال: إذا كانت الشركة تستثمر في شراء معدات جديدة، فإن التدفق النقدي السلبي من الأنشطة الاستثمارية قد يعكس هذه الاستثمارات الكبيرة.

3. الأنشطة التمويلية (Financing Activities)
تشمل هذه الأنشطة الحصول على رأس المال أو تسديد الديون. تتضمن:

إصدار الأسهم أو السندات: جمع الأموال من خلال إصدار أوراق مالية.
سداد القروض: تسديد الدفعات المتعلقة بالديون طويلة الأجل أو قصيرة الأجل.
توزيعات الأرباح: دفع الأرباح للمساهمين.
التمويل الجديد: الحصول على قروض جديدة أو إعادة تمويل القروض الحالية.
مثال: إذا قامت الشركة بجمع أموال من خلال إصدار أسهم جديدة، فإن التدفق النقدي الإيجابي من الأنشطة التمويلية يعكس نجاح الشركة في الحصول على التمويل اللازم للنمو.

إجمالاً
في بيان التدفق النقدي، تقوم هذه الأنشطة الثلاثة بتقديم صورة شاملة حول كيفية توليد واستخدام التدفق النقدي في الشركة:

الأنشطة التشغيلية توفر معلومات عن قدرة الشركة على توليد النقد من العمليات الأساسية.
الأنشطة الاستثمارية تعكس استثمارات الشركة في الأصول طويلة الأجل وتغييراتها.
الأنشطة التمويلية توضح كيفية تمويل الشركة لعملياتها ونموها وكيفية إدارة الدين ورأس المال.
بفحص هذه الأنشطة الثلاثة، يمكن للمستثمرين والإدارة تقييم صحة الشركة المالية وقدرتها على تحقيق استدامة ونمو طويل الأجل.

Muhammad Irtza
من قبل Muhammad Irtza , Document Control And Admin Officer , Arazi Advisors

PROGRESSIVE STEPS, PROGRESS,AND COMPANY'S EMPLOYES HAPPYNESS

Nadeem Wasib
من قبل Nadeem Wasib , Account Executive , United Catering Company W.L.L (A Unit Of Damac Group)

Operating Activity

Investing Activity

Financial Activity